Aby przybliżyć Państwu korzyści związane ze stosowaniem worków biodegradowalnych najpierw wyjaśnimy czym są odpady biodegradowalne.
- Co to są odpady biodegradowalne?
Zgodnie z prawem są to odpady które ulegają rozkładowi tlenowemu bądź beztlenowemu przy udziale mikroorganizmów.
Praktycznie, odpady biodegradowalne to w głównej mierze odpady kuchenne takie jak: resztki żywności, resztki z przygotowania żywności, odpady po owocach i warzywach, itp. Odpady które powstają z konserwacji terenów zielonych: ścięte gałęzie, liście, ścięta trawa.
Jakie korzyści wynikają ze stosowania worków biodegradowalnych?
- Worki wykonane przy użyciu biodegradowalnego surowca w praktyce nie różnią się szczególnie od klasycznych foliowych worków. Posiadają szereg taki samych właściwości jak, trwałość czy też szczelność. Nie musimy zatem iść na kompromis wybierając jakość bądź ekologię.
- Oczywiście, przyczyniamy się w dużym stopniu do zmniejszenia zaśmiecenia tworzywami sztucznymi! Statystyczny Polak zużywa około 500 foliówek rocznie! W skali całego kraju to aż 20 miliardów!
- Produkty wykonane z surowca BIOPLAST rozkładają się w 100% na wodę, dwutlenek węgla oraz biomasę w przeciągu mniej niż 180 dni. Wszelkie pozostałości biomasy są zupełnie nietoksyczne dla środowiska.
- Praktyczność – korzystając z worków biodegradowalnych unikamy przykrego zapachu który towarzyszy odpadom jak i dyskomfortu wynikającego z każdorazowego mycia kubła.
- Produkcja miliardów foliowych opakowań pochłania ogromną ilość energii. Przy ich wytwarzaniu emitowany jest dwutlenek węgla – główny winowajca globalnego ocieplenia. W przypadku tworzyw biodegradowalnych zużycie energii jest znacznie niższe.